6 Największych Mitów O Tym Jak Kupić Dobrą Kawę - Kawa

bosscafe.pl

Kawa do gastronomii

Kawiarnie są częstym miejscem spotkań, zarówno towarzyskich, jak i biznesowych. Kawa podawana w kawiarniach jest przyrządzania z wysokiej jakości ziaren oraz podawana w odpowiedni sposób. Kawiarnie najczęściej zaopatrują się w wysokiej jakości kawy zia

6 Największych Mitów O Tym Jak Kupić Dobrą Kawę - Kawa bosscafe.pl
rniste za pośrednictwem dystrybutora. Branża gastronomiczna korzysta z wysokiej jakości kawy, żeby zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. Kawy włoskie są jednymi z najczęściej używanych produktów w wielu kawiarniach w Polsce, ponieważ dają gwarancję jak najlepszego smaku i aromatu. Kawiarnie nie są jednak jedynym miejscem, które zaopatruje się w kawę wysokiej jakości, ponieważ z usług dystrybutora kawy korzystają także hotele, restauracje, a nawet biura. Kawa do gastronomii musi być kawą wysokiej jakości o wyrazistych walorach smakowych oraz o bogatym aromacie. Włoska kawa jest dobrym wyborem zarówno do małej, jak i dużej gastronomii ze względu na wysoką jakość ziaren oraz odpowiednio dobranych mieszanek kawowych o określonym smaku i aromacie. Wyśmienita kawa podawana przez kawiarnie jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagających smakoszy.


Prawdziwa włoska kawa - sposoby przyrządzania.

Kawa to jeden z ulubionych napój społeczeństwa. Dzięki niej możliwe jest podniesienie koncentracji, energii, jak również samopoczucia. Produkt ten podawany jest na wiele sposobów, a jedną z lubiany i bardzo popularnych opcji jest kawa włoska. Czym ona się wyróżnia? Jaki posiada smak? Jak ją przygotować?
Kawa włoska powstaje w procesie zmieszania znanej i popularnej espersso z gorącym mlekiem z aromatyczną, puszysta pianką. Napój ten może być podawany w różnoraki sposób. Wśród najbardziej znanych i cenionych włoskich przysmaków znajdują się:
- caffe espresso - symbol Włoch,
- ristretto,
- cappuccino,
- macchiato,
- freddo,
- lungo, itp.
Sprzedaż kawy może odbywać się zarówno w formie już przygotowanej, w restauracjach, jak i przydrożnych kafejkach. Być dodatkiem do pysznych bułeczek, ciast i słodkości. Inną formą sprzedaży jest dystrybucja ziaren kawy, które można przyrządzić samemu, stosując ulubione techniki parzenia.
Włoska kawa idealnie nadaje się do zalewnia gorąca wodą, parzenia w ekspresie lub wykonywania napojów na zimno, jako mrożona kawa dostarczająca ukojenia w upalne, letnie dni.


Kawa pomaga pozytywnie nastawić się do

Bardzo duża ilość osób rozpoczyna swój dzień od filiżanki gorącej, smacznej kawy. Taki rytuał pomaga dobrze rozpocząć ciężki poranek jesiennego dnia. Niektórzy wręcz twierdzą, że nie potrafią funkcjonować bez kubka aromatycznego napoju. Kawa pomaga pozytywnie nastawić się do trudów kolejnego dnia pracy. Niektórzy wlewają w siebie hektolitry brązowego napoju obojętnie jakiej jakości i smaku. Inni zaś wybierają subtelność kawy włoskiej o bogatym aromacie i wyrafinowanym smaku, który pieści ich kubki smakowe i daje kopa do działania. Sprzedaż kawy odbywa się praktycznie w każdym miejscu i o każdej porze. Wszędzie, gdzie się udamy, czy to przydrożny bar, czy stacja paliw czy ekskluzywna restauracja, możemy liczyć na to, że napijemy się tam kawy. Nie zawsze smak i wygląd nas zadowoli, dlatego czasem warto zapłacić więcej, aby cieszyć się doskonałością smaku i nie popsuć sobie dnia pijąc lurę czy zabarwioną na ciemnobrązowo wodę. Warto także w domowym zaciszu cieszyć się subtelnością smaku, czego może nam dostarczyć kawa włoska, zakupiona od sprawdzonych dostawców, a nie ze źródeł niewiadomego pochodzenia.


Rodzaje napojów kawowych

Istnieje wiele sposobów przyrządzania oraz parzenia kawy, które są różne w poszczególnych częściach świata. Rodzaje kaw podawane w europejskich kawiarniach pochodzą głównie z Włoch, gdzie powstało wiele sposobów przyrządzania napoju kawowego. Jednym z najpopularniejszych rodzajów kawy jest tak zwane espresso, którego tradycja picia narodziła się właśnie we Włoszech. Wiele typów kawy oferowanych w kawiarniach pochodzi z Włoch, dlatego kawiarnie często zaopatrują się we włoskie kawy sprzedawane przez dystrybutora. Innym bardzo popularnym i powszechnie znanym rodzajem kawy jest cappuccino, które jest napojem kawowym z dodatkiem spienionego mleka z odrobiną startej czekolady lub kakao na wierzchu delikatnej pianki. Często serwowanym typem kawy jest latte macchiato, które także pochodzi z Włoch. Można wyróżnić jeszcze takie rodzaje kawy, jak flat white, americano czy caffe latte. Każdy rodzaj kawy podawany w gastronomii jest przyrządzany z wysokiej jakości kawy ziarnistej sprowadzanej przez dystrybutora wprost od producentów.